#pasjišampon

Ljudsko prepričanje, da je šampon, ki ga uporabljamo ljudje, primeren tudi za psa, je povsem napačno. Človeška koža ima namreč drugačno pH-vrednost od pasje, poleg tega so naši šamponi običajno polni kemičnih sestavin, ki so neprimerne ali celo škodljive za občutljivo pasjo kožo. Redno kopanje kosmatinca je sicer zelo pomembno, saj na ta način odstranimo mrtvo kožo, umazanijo in odvečen sebum, preprečimo obstoj bakterij ter ohranimo kožuh zdrav, čist in sijoč.

Pri izbiri šampona je potrebno najprej opraviti natančno oceno stanja pasje kože in dlake. Preverite, ali je koža mastna, suha, se lušči, srbi, je razdražena oziroma ima čuden vonj. Podobno preglejte tudi dlako - ta je lahko suha, poškodovana, zavozljana in brez življenja. Če niste prepričani, ali koža oziroma kožuh odstopata od normalnega stanja, lahko za nasvet vprašate tudi veterinarja oziroma pridete na obisk v naš pasji salon.

Psi z normalno kožo in dlako potrebujejo osnovni čistilni šampon, kot je recimo XX.

V primeru, da ima kuža suho kožo oziroma ga ta srbi, je potrebna drugačna nega. Šampon naj pomirja in vlaži; posebej primerni so taki, ki vsebujejo vitamin E, aloe vero in nasičene kisline. V naši spletni trgovini imamo za take kužke na voljo šampon XX.

Če ima pes po drugi strani bolj mastno kožo, predlagamo izdelke, ki odstranjujejo odvečni sebum (recimo XX), za vse tiste štirinožne prijatelje z zavozljano dlako, pa XX.

Kako pogosto pa je psa sploh potrebno kopati? Odgovor je odvisen od pasme, ravni aktivnosti (razlika je, ali se s psom sprehajamo po cesti ali pa prosto raziskuje gozdove in polja) in morebitnih alergij oziroma zdravstvenih težav.

Na splošno sicer velja, da je eno kopanje na približno mesec dni v povprečju povsem dovolj. Obstajajo seveda tudi izjeme; pse z mastnim kožuhom je priporočljivo okopati vsak teden, medtem ko kosmatince s krajšo dlako ali pa tiste z vodoodpornim kožuhom  kopel potrebujejo redkeje.