#kopanje

Psi v večini primerov niso veliki ljubitelji kopanja, a se kljub temu splača vložiti nekaj časa in potrpljenja ter za ljubljenčka poskrbeti tudi s temeljito kopeljo. Na ta način dlaka in koža ostaneta zdrava in čista, občutno se tudi zmanjša možnost, da bi se kužata lotil kakšen izmed zajedelcev. Poleg tega pa je kožuh bolj mehak in s tem prijetnejši na dotik.

Kako pogosto okopati psa je sicer odvisno od pasme, stanja kožuha in kože ter od tega, kako aktiven je kuža. Na splošno sicer velja, da je ena kopel na mesec povsem dovolj. V primeru, da ima pes že po naravi mastno dlako se ga lahko kopa pogosteje (lahko tudi enkrat na teden), medtem ko kratkodlake pasme in pa psi z vodoodporno dlako oziroma gosto poddlako (denimo zlati prenašalci) gostega pranja običajno sploh ne potrebujejo – jih je pa po drugi strani potrebno redno in temeljito krtačiti.

Če ste lastnik še mladega kužka, ga poskušajte na kopel čim prej navaditi. Začnite s »suho« vajo; najprej naj skoči v prazno kad, kjer ga nagradite s priboljški in igračami. Zadevo ponovite vse dokler bo pes popolnoma sproščen v umivalnem prostoru in bo tja prišel tudi, če ga pri tem ne čaka nagrada.

Kako se sploh lotiti umivanja? Najprej izberite šampon, ki je primeren za dlako posamezne pasme – pri tem vam lahko pomagamo tudi v našem salonu ali si ponudbo lahko ogledate na www.nioba.si . Izogibajte se sicer uporabi človeških šamponov, ker so v večini primerov pregrobi in lahko poškodujejo kožo psa.

Voda naj bo topla – podobno kot nam tudi štirinožnimi prijateljem hladna (ali vroča) voda med tuširanjem ne prija. Lastniki majhnih psov ste sicer v prednosti – kužka lahko postavite kar v kuhinjsko korito, medtem ko boste morali tisti z velikimi pasmami uporabiti kad, tuš ali pa posebne pasje posode za kopanje.

Svetujemo, da pri umivanju glavo tuša držite ob telesu. Z umivanjem začnemo pri tačkah, da se kuža najprej navadi na opravilo, šele nato gremo počasi in nežno po telesu in glavi. Poskušajte paziti na to, da voda ne pride v ušesa. Pri opravilu pomaga, če se s psom pogovarjamo s pomirjajočim glasom – zaradi tega verjetno ne bo vzljubil kopanja, a če izkušnja vendarle ne bo preveč stresna, obstaja večja verjetnost, da ob naslednjem klicu za kopanje ne bo ocvrl za kavč.

Šampon nežno vmasirajte v dlako in ga nato zares temeljito izperite. Po potrebi postopek ponovite še enkrat. V primeru, da ima pes dlako, daljšo od štirih centimetrov, je obvezna tudi uporaba balzama. Kosmatinca lahko nato osušimo s posebnim pasjim fenom (tisti za človeške lase je prevroč), še bolj pa priporočamo uporabo super opojne brisače. Imamo jo tudi v naši trgovini.

Po koncu kopanja ne pozabite štirinožnega prijatelja pohvaliti. Priporočamo, da mu namenite kakšen priboljšek - kar nekaj jih lahko najdete tudi v spletni trgovini www.nioba.si   – ali priljubljeno igračo. Izjemno pomembno je namreč, da bo kuža kopanje povezoval s pozitivnimi predmeti ter aktivnostmi. Na ta način bo kopanje kosmatinca tudi za vas minilo hitreje, vse skupaj pa lahko predstavlja prijetno izkušnjo pasje-človeškega prijateljstva.